ADVERTENTIE

Bron :: Pixabay: Suppenkasper

Romige Aardappel Gratin Recept

Het is moeilijk om fout te gaan met troostende laagjes dungesneden aardappelen, zware room en gesmolten kaas in dit Aardappel Gratin Recept!

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
6
  • 112 kg Russet aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden Toegevoegd aan
  • 2 kopjes Zware room Toegevoegd aan
  • 1 Kop volle melk Toegevoegd aan
  • 2 teentjes Knoflook, fijngehakt Toegevoegd aan
  • 1 lepel zout Toegevoegd aan
  • 12 lepel gemalen zwarte peper Toegevoegd aan
  • 14 lepel Geraspte nootmuskaat Toegevoegd aan
  • 2 kopjes geraspte Gruyère kaas Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

90 min.
1. Stap

Verwarm je oven voor op 190°C (375°F) voordat je aan iets anders begint. Dit is een cruciale stap, want de juiste oventemperatuur helpt om de aardappelgratin gelijkmatig te garen, een fout die ik heb geleerd van mijn eerste probeersels.

2. Stap

Gebruik na het schillen een goede mandoline snijmachine om de aardappelen in dunne plakjes te snijden. Ik heb gemerkt dat gelijkmatige dunne plakjes gelijkmatiger koken en een romigere textuur opleveren.

3. Stap

Doe de zware room, melk, knoflook, zout, peper en nootmuskaat in een grote pan. Roer deze door elkaar en breng het geheel zachtjes aan de kook op middelhoog vuur.

4. Stap

Voeg geleidelijk de aardappelschijfjes toe aan het roommengsel. Zorg ervoor dat elk plakje bedekt is, zodat elke hap vol smaak zit. Deze stap maakt echt het verschil, want ik heb gemerkt dat je niet elke laag bereikt als je de aardappelen in lagen legt en de saus erover giet.

5. Stap

Nadat alle aardappelschijfjes bedekt zijn met het roommengsel, breng je de helft over in een ingevette ovenschaal, zodat er een gelijkmatige laag ontstaat. Bestrooi met de helft van de Gruyèrekaas. Leg de rest van het aardappel-roommengsel erop en werk af met de rest van de kaas.

6. Stap

Nu mag het in de voorverwarmde oven. Bak het onafgedekt ongeveer een uur, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de aardappels zacht zijn als je er met een mes in prikt. Als de bovenkant te snel bruin wordt - een uitdaging waar ik een paar keer mee te maken heb gehad - dek je hem gewoon af met een stuk folie tot de aardappels gaar zijn.

7. Stap

Als het klaar is met bakken, adviseer ik om minstens tien minuten te wachten voordat je het serveert. Het is misschien moeilijk om te wachten omdat het zo lekker ruikt, maar het helpt de structuur en zal je geduld waard zijn.

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Ontbijt

193 recepten

Gebak

202 recepten

Slowaaks

4 recepten

Laat ontbijt

167 recepten

Middagmaal

820 recepten

Diner

754 recepten

Dessert

583 recepten

Taarten

121 recepten

Vleesgerechten

398 recepten